bebis <3

Nu närmar du dig det magiska ögonblick när du äntligen får hålla barnet för första gången. Längtan växer dag för dag. Du önskar att veckorna bara ska försvinna. Samtidigt kan du vara ledsen över att den unika erfarenheten av att ha ett barn i magen snart är över. Gå in i dina känslor, gör en graviditetsdagbok som du kan gå tillbaka till i framtiden, och ha tålamod med de utmaningar och överraskningar som de sista veckorna har att erbjuda.

Ditt barn börjar redan testa sina organ
BYGGPLATS Organen är nu så förfinade att barnet kan börja testa dem. Lungorna delar sig och övar inför livet utanför livmodern. De utvidgar och drar ihop sig hela tiden - även om barnet naturligtvis inte andas ännu. Barnet sväljer också fostervatten och "andas in" det genom näsan. Njurarna producerar urin, vilket gör att vätskan som barnet får i sig kommer ut igen. Det här kretsloppet ger lungorna, inälvorna och njurarna bra träning inför sitt jobb att andas, smälta maten och göra sig av med den.

 

SEENDE ÖGON Nu har ögonen mycket att göra. Barnet kan öppna och stänga dem och se sig omkring. Det finns inte mycket att titta på i den här mörka vätskefyllda världen. Ändå kan barnet omkring den 30:e veckan samordna sina ögon- och kroppsrörelser när ljusförhållandena i livmodern ändras. Om ett starkt ljus faller på din mage kommer barnet att reagera genom att blinka och vända sig bort från det obekanta ljusskenet.

 

BEGYNNANDE FLINT Barnet har redan hår på huvudet, men det är mörkare än det kommer att vara längre fram och dessutom kommer det förmodligen att ramla av en tid efter födseln. Därefter kan det ta flera månader innan håret växer ut igen. Barnet har varit i full färd med att växa och väger nu omkring 1 kg och är ca 35 - 38 cm lång.

Hur du hanterar nytt obehag
DE TRE SISTA OBEKVÄMA MÅNADERNA Nu är det inte långt kvar! Om bara några veckor får du träffa ditt barn. Kroppen förbereder sig för förlossningen och du kan behöva vänja dig vid några nya obehag. Barnet blir tyngre och det ökade trycket kan orsaka smärta i hela ryggen, och bäckenet utsätts för allt större påfrestningar. Tänk på hållningen! Det är viktigt.

 

ANDNINGSBESVÄR Livmodern växer sig allt högre upp i buken vilket pressar mot diafragman. Det innebär att det kan bli svårare att andas och du blir lätt andfådd. Det är kroppens sätt att tala om för dig att du måste lugna ner dig. Lyssna på kroppen. Regelbunden vila och stretchning hjälper dig att andas lättare. Om du har problem att ligga bekvämt kan du försöka att sova halvliggande, omgiven av stödjande kuddar.

 

HALSBRÄNNA Under graviditeten saktar hela magtarmsystemet ned och musklerna i mage och svalg slappnar av. Magsyran kan då flöda bakåt vilket ger halsbränna och matsmältningssvårigheter. Du får en brännande känsla i halsen, smärtor eller kramper i magen och äcklig smak i munnen. Det hjälper att äta lite men ofta och att låta bli fet mat. Undvik också att ligga ned när du har ätit.

Vad du kan göra åt hudbristningar
BRISTNINGSGRÄNSEN ÄR NÅDD En av de mest ovälkomna biverkningarna med en graviditet kan uppstå under de närmaste veckorna - de fruktade hudbristningarna. Huden har flera lager och det mittersta skiktet (läderhuden) är elastisk, vilket innebär att huden behåller sin form även när den sträcks ut. Men om huden hålls utsträckt under en längre tid kan läderhuden förlora sin elasticitet och missfärgade streck (bruna eller rödaktiga, som senare blir en nyans ljusare än huden) kan uppträda där hudens fibrer gått av. Det är därför som det är så vanligt med bristningar under graviditeten. De kan uppträda på buken, brösten, låren, skinkorna eller var som helst där du lagt på dig extra vikt.

 

Bästa kalcium- och järnkällorna
LIVSNÖDVÄNDIGA MINERALER Även om du redan tar multivitaminer för gravida är det viktigt att du får i dig nödvändiga vitaminer och mineraler från den mat du äter. Det gäller särskilt kalcium och järn och därför är det viktigt att du äter mat som innehåller dessa ämnen när du är gravid och under tiden du ammar.

 

STARKA BEN Kalcium har en avgörande inverkan på barnets skelett och tänder och hjälper dig att bevara styrkan även i ditt skelett. Kvinnor behöver minst 1 000 mg dagligen. Under graviditetens sista tio veckor, när barnets skelett och tänder bildas, ökar ditt kalciumbehov, så se till att du får i dig tillräckligt med kalcium. Kroppen behöver också vitamin D för att kunna absorbera och använda kalcium. Ät därför mat som ägg, berikade frukostflingor, böckling, makrill eller annan fisk på burk. Kroppen tillverkar även eget D-vitamin om du är ute i solen.

 

Vill du vara säker på att din mat innehåller tillräckligt med kalcium bör du regelbundet få i dig något av nedanstående (ger 300 mg kalcium). Försök att äta fyra portioner per dag.

  • Ca 2,5 dl mjölk eller yoghurt
  • 40 gram hårdost
  • 40 till 60 gram färskost
  • 350 gram kokta, färska gröna grönsaker

 

 

BLODBRIST Järn hjälper till att bilda blodceller och förhindra anemi. När du är gravid behöver du 30 mg järn per dag. Det bästa är om du kan tillgodose behovet från naturliga källor i maten eftersom tillskott kan orsaka förstoppning. Många kvinnor tvingas dock äta extra järn under graviditeten eftersom det kan vara svårt för kroppen att få ut tillräcklig mängd från enbart maten. Din barnmorska kan fastställa om du har järnbrist och föreslå ett bra tillskott.

 

Samla på minnen
LJUVA MINNEN Äntligen närmar sig graviditetens slut. En god idé kan vara att göra anteckningar, ta bilder eller spela in en video om hur du upplevt din graviditet. Skriv ned dina tankar och känslor. Skapa minnen för framtiden så att du kan se tillbaka på de senaste månaderna och komma ihåg hur de skilde sig från de sista veckorna och varför den sista tiden med barnet inuti dig kändes så speciell.

 

 

Låt andra dela graviditetens magi

DELADE MINNEN Graviditet är en personlig erfarenhet som gör att du i hög grad fokuserar dig på dig själv. Det kan vara svårt för andra, din partner och andra familjemedlemmar, att veta vad du går igenom och känna sig delaktiga i processen. Försök att hitta sätt som dina närmaste kan dela graviditetens magi med dig.

 

DYRBARA ÖGONBLICK Titta på ultraljudsbilderna av barnet tillsammans med din partner, familj och nära vänner, och låt dem lägga handen på din mage och känna barnet sparka. Var det en fot eller en liten hand? Är det huvudet eller rumpan? Berätta om de speciella saker som du upptäckt om ditt barn (när han/hon rör sig som mest eller att han/hon reagerar på vissa ljud). Diskutera möjliga namn, gissa på hårfärg och föreställ er hur barnet kommer att se ut. Andra mammor, även din egen, vill också gärna prata om sina egna upplevelser med dig.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0